2018-10-17 16:57:29

LRT profsąjungos kreipėsi į tarptautinę profesinę sąjungą

PRANEŠIMAS ŽINIASKLAIDAI

2018 10 17

LRT profesinė sąjunga kreipėsi į tarptautinę kūrybinių darbuotojų profsąjungą UNI MEI ir jos padalinį Europoje MEI Europe, siekdama atkreipti dėmesį į Lietuvos parlamentarų iniciatyvas keisti LRT valdysenos modelį, kuris atvertų galimybes politikų įtakai. UNI MEI - žiniasklaidos, pramogų verslo ir meno darbuotojų profesinė sąjunga, turinti per 100 atstovybių daugiau kaip 70 šalių.

„Daugelis mūsų esame ilgamečiai LRT darbuotojai, visą savo karjerą puoselėję žodžio laisvę ir siekę aukščiausių žurnalistikos standartų, dabar būsime verčiami daryti kompromisus su savo profesiniais principais", - laiške UNI MEI ir MEI Europe vadovui Johannesui Studingeriui teigia LRT profsąjungų vadovas Juozas Neverauskas.

Pasak J. Neverausko, Lietuvos valdantieji siekia keisti LRT įstatymą ir sumenkinti LRT tarybos galias ir funkcijas, sutrumpinti tarybos narių kadencijas, keisti jų paskyrimo tvarką. Politikai siūlo keisti tarybos formavimo modelį, kad jos nariai nesikeistų vienu metu. Šiuo metu veikianti tvarka numato tarybos narių rotaciją - trečdalis jų keičiasi kas antri metai. Toks modelis garantuoja, kad LRT tarybos narių kadencijos nesutampa su juos paskiriančių politikų kadencijomis.

Valdantieji taip pat siūlo įkurti dar vieną LRT valdymo organą - valdybą. Per į ją skiriamus asmenis valdžioje esantys politikai gali siekti daryti įtaką Lietuvos visuomeninio transliuotojo valdymui, rašoma laiške.

„Sutinkame, kad LRT turi veikti skaidriai, ir matome, kad naujoji LRT administracija tam skiria didelį dėmesį. Tačiau jei valdančiųjų pasiūlymai bus įgyvendinti, LRT nepriklausomumui iškils didžiulė grėsmė", - pabrėžia LRT profsąjungų vadovas.

Juozas Neverauskas LRT dirbo nuo 1975 iki 2000-ųjų, 1995-96 m. laikinai ėjo LRT generalinio direktoriaus pareigas.

Virginija Bunevičiūtė

Atstovė ryšiams su visuomene