2018-11-07 10:24:35

Pranešimas žiniasklaidai
2018 m. lapkričio 07 d., Vilnius

Pranciškoniškas prakartėlių konkursas plečiasi už Lietuvos ribų

Artėjant šv. Kalėdoms mažesnieji broliai jau trečią kartą skelbia pranciškonišką prakartėlių konkursą „Pasitik kūdikėlį Jėzų su šv. Pranciškumi". Pernai vykęs aštuoniuose miestuose, šiemet konkursas plečiasi už Lietuvos ribų - prie jo prisijungė išeivijos lietuvių Toronto Prisikėlimo parapija. Šeimos, vaikai, mokinių klasės, įvairios bendruomenės ir darbuotojų kolektyvai kviečiami kurti prakartėles ir iki gruodžio 15 d. užregistruoti jas į konkursą.
„Pasiruošimo šventėms skuba ir dovanų vajus neretai nustelbia pačią šv. Kalėdų esmę, todėl norime paskatinti šeimas, bendradarbius ir bendruomenes padovanoti artimiesiems ir bičiuliams didžiausią dovaną - skirti laiko vienas kitam, - sako konkurso iniciatorius brolis pranciškonas Algirdas Malakauskis. - Prakartėlės kūrimas - tai galimybė pabūti kartu ir drauge apmąstyti Dievo įsikūnijimą bei tapimą trapiu žmogumi."
Šių metų naujovė - internetinė konkursinių prakartėlių galerija. Žmonės visoje Lietuvoje galės apžiūrėti vietinėse bendruomenėse ir parapijose eksponuojamas prakartėles bei atiduoti savo balsą už labiausiai patikusius darbus.
Nuo gruodžio 16 d. iki šv. Kalėdų konkursinės prakartėlės bus eksponuojamos konkurse dalyvaujančiose parapijose ir bendruomenėse, o parodų lankytojai galės išrinks tris gražiausius darbus, keliaujančius į finalą Vilniuje.
Gruodžio 30 d. Vilniaus Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje bus atidaryta gražiausiųjų konkursinių prakartėlių paroda, kuri veiks iki apdovanojimų ceremonijos, vyksiančios sausio 6 dieną, minint Trijų Karalių iškilmę. Laimėtojus išrinks parodos lankytojai ir speciali konkurso komisija. Laimėtojų lauks prizai, o pagrindinis prizas - dovana iš paties Betliejaus.
Pernai konkurse dalyvavo net 275 darbai iš visos Lietuvos. Dalyviai parodė savo išradingumą: prakartėlės buvo konstruojamos iš medžio, šiaudų, vilnos, kartono, molio, ledų pagaliukų, ausų krapštukų ir kitų medžiagų. Šiemet organizatoriai tikisi sulaukti dar daugiau darbų, kuriuose būtų kūrybingai ir žaismingai pavaizduotas kūdikėlio Jėzaus gimimas Betliejuje.
Šv. Kalėdų simbolį - gyvą prakartėlę - 1223 m. sugalvojo šv. Pranciškus Asyžietis. Ruošdamasis švęsti Kalėdas Grečio miestelyje (Italija), jis paprašė, kad šalia Grečio esančioje oloje būtų atkartota Jėzaus gimimo scena - padėta šieno, pastatytos ėdžios, atvesti jautis ir asilas - ir ten būtų aukojamos šv. Mišios. Ši nauja prakartėlių tradicija greitai išplito po Italiją, o bėgant šimtmečiams - ir po visą pasaulį. Ilgainiui prakartėlės persikėlė iš bažnytinės erdvės ir į žmonių namus. Broliai pranciškonai iki šiol platina prakartėlių tradiciją, o Vilniuje jau yra pagarsėjusi Šv. Pranciškaus Asyžiečio parapijoje per šv. Kalėdas įrengiama gyva prakartėlė.

Daugiau informacijos apie konkursą ir jo nuostatus: Facebook puslapyje @prakarteliukonkursas
ir interneto puslapyje ofm.lt.

Kontaktinis asmuo:
Monika Midverytė, Mažesniųjų brolių ordino Lietuvos Šv. Kazimiero provincijos komunikacijos koordinatorė
komunikacija@ofm.lt