2018-11-08 18:10:51

Arūnas Gelūnas siūlo atsisakyti importo PVM mokesčio leidiniams, skirtiems valstybinėms ir savivaldybių bibliotekoms

LIETUVOS RESPUBLIKOS SEIMO

LIBERALŲ SĄJŪDŽIO FRAKCIJA

Gedimino pr. 53, LT-01109 Vilnius    Tel. (8~5) 239 63 51     Faksas (8~5) 239 63 48

Pranešimas žiniasklaidai                                                                                                                                                       2018 11 08

Seimas pritarė liberalo Arūno Gelūno pristatytam įstatymo projektui, kuriuo parlamentaras siūlo neapmokestinti importo PVM mokesčiu leidinių, skirtų valstybinėms ar savivaldybių bibliotekoms ir juos vertinti kaip dovaną, labdarą ar paramą.

„Kadangi Lietuvos valstybinės ir savivaldybių bibliotekos vykdo ne ekonominę veiklą, o visuomenės švietimo misiją, manau, kad fondų formavimui gaunamas knygas apmokestinti yra visiškai netikslinga, todėl siūlau dovanojamas knygas ir kitus leidinius, rankraštinius, dokumentus įtraukti į PVM įstatymo „Ypatingų atvejų" sąrašą", - sakė parlamentaras.

A. Gelūnas pabrėžė, kad Seimas dar pavasarį vienbalsiai patvirtino „Valstybinės kalbos politikos 2018-2022 metų gaires", kuriose ypatingai pabrėžiamas lituanistinio švietimo ir mokslo plėtros prioritetas. Nors šiuo prioritetu ir vadovaujasi Lietuvos bibliotekos, formuodamos savo lituanistinius fondus, politikas pripažino, kad bibliotekų plėtrai smarkiai stinga lėšų.

„Lėšų trūkumą iš dalies kompensuoja lietuvių diasporos ir kitų užsienyje gyvenančių asmenų ir organizacijų dovanojamos knygos bei kiti spaudiniai, kurie, be jokio racionalaus pagrindo, jei dovanojamų knygų siuntos kaina viršija 45 Eur, apmokestinami importo PVM tarifu", - situaciją vardino parlamentaras.

Seimas svarstys A. Gelūno iniciatyvą neapmokestinti importo PVM mokesčiu leidinių, siunčiamų iš užsienio valstybinėms ir savivaldybių bibliotekoms, nepriklausomai nuo jų vertės.

Kontaktinis asmuo:

Arūnas Gelūnas

Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio frakcijos narys,

Švietimo komiteto narys

Mob. 8 668 42191