2018-11-29 17:44:36

TURKIJOS RESPUBLIKOS UŽSIENIO REIKALŲ MINISTRAS MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU: SIEKIANT TAIKOS REIKALINGA INICIATYVI UŽSIENIO POLITIKA

Šią savaitę Stambule bus rengiamos dvi atskiros, bet susijusios tarptautinės mediacijos konferencijos. Viena jų bus skirta aptarti konflikto padėtį ir Islamo bendradarbiavimo organizacijos (OIC) tarpininkavimo galimybes. Antroji plačiai aptars darnaus vystymosi, taikos ir mediacijos jungtis, būdus padidinti lyčių ir jaunimo įsitraukimą į tarpininkavimo procesus, taip pat pristatys diskusiją skatinančią sesiją apie didžiuosius duomenis ir dirbtinį intelektą konfliktų ir tarpininkavimo analizėje. Galima galvoti, kad konferencijos yra tik konferencijos, bet Stambulo Mediacijos Konferencijos įrodė savo įtaką ugdant bendrą problemų supratimą ir planus veiksmams medicijos ir taikaus konfliktų sprendimo lauke. Kaip tokių konferencijų organizatorė ir vienintelė šalis, kuri tuo pat metu su partnerėmis pirmininkauja Mediacijos draugų grupėms trijose skirtingose, svarbiose tarptautinėse organizacijose – Jungtinėse Tautose, OIC ir OSCE, Turkija gali dalintis tokių konferencijų duomeninis su šiomis tarptautinėmis organizacijomis.

Akivaizdu, kad XXI-jame amžiuje žmonija susiduria su ypatingu iššūkiu. Kai daugybė žmonių jau manė, kad stiklinė pagaliau pusiau pilna kalbant apie pasiekimus tarptautinėje teisėje, demokratijoje ir teisės viršenybėje, institucijų, atskaitomybės,  laisvos prekybos, lyčių lygybės problemose ir kitur, tuščioji stiklinės pusė primena problemas. Simptomai mums visiems žinomi ir jų nereikia priminti. Prekybos karai, naujos tarptautinio išnaudojimo, geopolitinių varžybų formos, didžiųjų galių karai per trečiąsias šalis, yrančios nacionalinės valstybės, terorizmas, ksenofobija, priešiškumas islamui, auganti nelygybė ir neteisybė yra dalis šiuolaikinių tendencijų, sudarančių tuščiąją stiklinės pusę. Iššūkiai žmonijai užgožia jos pasiekimus ir galimybes. Kuri pusė laimės? Atsakymas priklauso nuo to, kaip mes reaguosime į iššūkius, taip pat kaip mes, žmonės, galime bendradarbiauti siekdami teigiamų rezultatų. Aišku viena: jei nesiimsime iniciatyvos bei nesielgsime sumaniai ir humaniškai, blogis laimės. Požiūris „palauksime ir pamatysime“ jau nebėra tinkamas. Politikos pasirinkimo variantai skiriasi nuo tarpininkavimo iki tikro jėgos panaudojimo prieš teroristus.

Pažiūrėkime į situaciją Sirijoje. Turkijos iniciatyvus ir humaniškas požiūris išvalė iš viso 4000 kvadratinių kilometrų teritoriją nuo dviejų teroristinių organizacijų – DAESH bei PKK/PYD/YPG. Jei nebūtume įsikišę, mūsų žmonės būtų buvę nuolat puolami šių teroristų, o politinis Sirijos tragedijos sprendimas būtų buvęs nepasiekiamas. Priimdama didžiausią pabėgėlių skaičių pasaulyje, išleisdama daugiau nei didžiausia pasaulio ekonomika ir būdama daugiausiai humanitarinėms reikmėms išleidžianti šalis pasaulyje, Turkija daro viską, kad palengvintų humanitarines kančias. Turkija taip pat tarpininkauja susitarimams, kurie išsaugo dešimtis, jei ne šimtus tūkstančių gyvybių ir skatina politinį sprendimą, paremtą kaimyninės Sirijos teritoriniu vientisumu.

Yra priežastis, kodėl pasirinkau Sirijos pavyzdį. Sirija dar kartą mums parodo, kad prevencija yra svarbi, nes kai konflikto ugnis prarija tautą, vienintelis nuspėjamas dalykas yra tai, kad pasekmės tai valstybei bus nenuspėjamos. Viena piliečių karta bus vienaip ar kitaip prarasta, ateitis taip pat bus niūri. Visi, net ir tie, kurie yra už tūkstančių kilometrų, kentės – dėl terorizmo grėsmės, ekonominio šoko, nereguliuojamos migracijos ar sužalotos žmogaus sąžinės.

Jei prevencija ir taikus konfliktų sprendimas yra svarbiausia, turime rimtai tuo užsiimti. Tai suprasdama Turkija visokeriopai stengiasi dėl tarpininkavimo drauge su kitais pirmininkaudama Jungtinių Tautų, OSCE ir OIC mediacijos draugų grupėse ir organizuodama gebėjimų ugdumo mediacijos mokymo programą bei dvi mediacijos konferencijas, kurias šią savaitę rengiame Stambule.

Turkijos Ambasada