2018-11-29 18:11:47

Ministras L. Linkevičius Slovakijoje dalyvavo Sanglaudos draugų aukšto lygio susitikime

Pranešimas spaudai

Lapkričio 29 dieną užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius lankėsi Slovakijoje, kur dalyvavo Sanglaudos draugų aukšto lygio susitikime.

Lietuvai atstovavęs užsienio reikalų ministras pabrėžė, kad itin svarbu sutarti dėl būsimosios ES daugiametės finansinės programos kaip galima greičiau, idant nevėluotų svarbių Lietuvai projektų įgyvendinimas. Kita vertus,  dar svarbiau yra būsimosios programos kokybė. Lietuva negali pritarti siūlymams radikaliai mažinti finansavimą Sanglaudos politikai, nes tai neigiamai atsilieptų Lietuvos regionų socialiniam ir ekonominiam išsivystymui. Labai svarbu toliau įgyvendinti infrastruktūros projektus, užtikrinti Europos Sąjungoje vienodas sąlygas tiek visiems ūkininkams, tiek ir mokslininkams.

„Neturėtume kurti dviejų greičių Europos. Taip pat svarbu pakankamai finansuoti tokias sritis, kaip saugumas ir gynyba, išorinių sienų apsauga, karinis mobilumas. Deramą dėmesį svarbu skirti Europos kaimynystės politikai. Šiandien siunčiame stiprų politinį signalą, pagrįstą aiškiais mūsų argumentais", - pažymėjo ministras.

Vizito Bratislavoje metu ministras susitiko su Slovakijos užsienio reikalų ministru Miroslavu Lajčak, su kuriuo aptarė Europos Sąjungos Sanglaudos politikos perspektyvas, derybų eigą dėl daugiamečio Europos Sąjungos biudžeto 2021-2027 metams, kitus europinės darbotvarkės ir tarptautinės politikos klausimus.

„Tarptautinė bendruomenė turi pateikti tvirtą atsakymą į nepriimtiną ir provokuojantį Rusijos Federacijos elgesį", - kalbėdamas apie Rusijos ataką prieš Ukrainos laivus Kerčės sąsiauryje, sakė L. Linkevičius.

Ministrai aptarė Šiaurės, Baltijos ir Vyšegrado šalių bendradarbiavimą, įskaitant ir tradicinį kasmetinį šių šalių užsienio reikalų ministrų susitikimą. Ateinančiais metais toks susitikimas vyks Vilniuje. L. Linkevičius ir M. Lajčak pasidalino mintimis apie būsimas susitikimo diskusijų temas, nuo šių metų liepos 1 dienos vykstantį Slovakijos pirmininkavimą Višegrado šalių grupei, kuris tęsis iki ateinančių metų birželio pabaigos.

Lietuvos diplomatijos vadovas taip pat domėjosi  Slovakijos planais šiai ruošiantis pirmininkauti Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai 2019 metais.

URM Komunikacijos ir kultūrinės diplomatijos departamentas

Visuomenės informavimo skyrius, tel. 236 2534

Facebook | Twitter | Flickr | Youtube