2018-12-04 16:29:14

LIETUVOS SOCIALDEMOKRATŲ PARTIJOS (LSDP) FRAKCIJA

2018 12 04

Socialdemokratai: mokesčių reforma kraunama ant gyventojų pečių

Seimo opozicinės partijos pakvietę Finansų ministrą Vilių Šapoką aiškinosi, kodėl darant mokesčių reformą buvo sumažintos savivaldybių biudžetų pajamos, tuo tarpu joms deleguojamos funkcijos, reikalaujančios papildomų lėšų. Pavyzdžiui, socialinių pedagogų, psichologų, logopedų atlyginimų nesureguliavusi vyriausybė nurodo juos didinti savivaldybėms.

„Nuo 2019 metų sausio dėl mokesčių reformos savivaldybių biudžetai neteks dalies Gyventojų pajamų mokesčio įplaukų, savivaldybės skundžiasi jau dabar nesurenkančios pakankamai lėšų į biudžetus. Tai reiškia, kad pinigų trūkumas savivaldybėse guls ant pačių gyventojų pečių, nes kažkurios savivaldybės, bus priverstos padidinti įmokas už darželius, kitos - už sporto ar menų mokyklas, kitus būrelius, dar kitos - negalės sutvarkyti kelių, šaligatvių. Šiaip ar taip, papildomai vėl mokės gyventojai, nes valdžia padalinusi po keliolika eurų atims iš žmogaus kitais būdais", - sako Seimo socialdemokratų frakcijos seniūnas Julius Sabatauskas.

„Savivaldybės neteks dalies pajamų dėl centrinės valdžios politinių sprendimų, todėl Seime yra užregistruota Savivaldybių biudžetų pajamų nustatymo metodikos įstatymo pataisa, kuri siūlo, kad savivaldybių biudžetui būtų kompensuota bent 80 procentų Gyventojų pajamų mokesčio netekčių, o ne 50 kaip nori vyriausybė. Juk ligi šiol įstatymo buvo numatyta tokias netektis savivaldybėms kompensuoti 100 procentų", - sako pataisą inicijavęs socialdemokratas Juozas Olekas..

Seimo narių priekaištus dėl mažinamų savivaldybių biudžetų išklausęs Finansų ministras sakė, kad socialdemokratų inicijuotas siūlymas - kompensuoti savivaldybėms mokesčių netektis - kainuotų  pernelyg daug.

„Kodėl jūs manote, kad galima joti ant savivaldybių kupros ir mažinti jų finansavimą?" - klausimu replikavo V. Šapokai J. Sabatauskas.

Išsamesnė informacija žiniasklaidai:

Irmina Frolova-Milašienė