2018-12-06 10:26:46

Pranešimas žiniasklaidai
2018-12-06, Vilnius

Lietuvoje vienintelėje regione lapkritį elektra pigo

Nors lapkričio mėnesį Skandinavijos ir Baltijos jūros regione elektra po trumpos pertraukos vėl brango, tačiau tai nepaveikė Lietuvos kainų zonos, kur vidutinė elektros kaina nežymiai atpigo. Ji siekė 55,42 Eur/MWh ir buvo 0,5 proc. mažesnė nei spalio mėnesį. Kainą Lietuvoje stabilizavo išaugusi energijos gamyba kaimyninėje Latvijoje.

Lapkričio mėnesį iš Latvijos į Lietuvos rinką buvo importuota penktadaliu (20 proc.) daugiau elektros energijos nei šių metų spalį. Šis veiksnys bei elektros gamyba vidaus rinkoje leido Lietuvai vienintelei regione fiksuoti kainos mažėjimą.

„Latvijoje praėjusį mėnesį elektros energijos gamyba stipriai išaugo tiek hidroelektrinėse, tiek termofikacinėse jėgainėse - atitinkamai 29 ir 30 proc. Tai suteikė galimybę į Lietuvą importuoti daugiau elektros, užtikrinti sveiką pasiūlą ir išlaikyti žemesnį kainų lygį. Aplinkinėse regiono šalyse tuo pačiu laikotarpiu fiksuota priešinga tendencija - kainos didėjo, o kai kuriose rinkose jos augo pastebimai”, - sako Ainis Kavaliauskas, „Energijos tiekimo" generalinis direktorius.

Vidutinės energijos kainos lapkritį kilo visose Baltijos jūros ir Skandinavijos kainų zonos rinkose, išskyrus Lietuvą: Švedijoje augo 5 proc., Suomijoje - beveik 8 proc., Estijoje - daugiau nei 13 proc. Jos taip pat nežymiai didėjo Latvijoje (0,44 proc.) ir Lenkijoje (0,15 proc.).

Didžiausia vidutinė elektros energijos kaina regione praėjusį mėnesį fiksuota Lenkijoje, kur ji siekė 59,4 Eur/MWh, mažiausia buvo Suomijoje - 50,1 Eur/MWh.

Anot A. Kavaliausko, techninių veiksnių - didesnių jungčių ar jėgainių remonto darbų, galinčių turėti reikšmingesnės įtakos kainų lygiui - gruodžio mėnesį nėra numatyta. Todėl elektros kainą Lietuvoje ir aplinkiniame regione turėtų pirmiausia diktuoti oro sąlygos.

Apie Energijos tiekimą UAB :

Energijos tiekimas UAB priklauso didžiausiai šalyje energetikos įmonių grupei „Lietuvos energija" ir yra didžiausia lietuviško kapitalo elektros energijos prekybos bei tiekimo bendrovė. Bendrovė yra pritraukusi didžiausią klientų skaičių laisvoje elektros energijos rinkoje, kuris šiuo metu beveik siekia 7 tūkst. Nuo 2016 m. bendrovė pradėjo vykdyti elektros energijos bei išvestinių finansinių priemonių prekybą Baltijos ir Skandinavijos šalių didmeninėse rinkose bei teikti balansavimo, portfelio valdymo ir elektrinių darbo optimizavimo paslaugas. „Energijos tiekimas" yra vienintelis sertifikuotos elektros energijos, pagamintos Lietuvoje iš atsinaujinančių išteklių, tiekėjas. Nuo 2013 m. vasaros „Energijos tiekimas" veiklą vykdo Latvijoje bei Estijoje, o nuo 2017 m. birželio mėn. ir Lenkijoje. Šiose rinkose „Energijos tiekimo" dukterinės įmonės veikia „Geton Energy" pavadinimu. 2018 m., prie „Energijos tiekimo" prijungus „Energijos sprendimų centrą", įmonė pradėjo teikti energijos vartojimo efektyvumo sprendimus, įgyvendinti atsinaujinančių energijos išteklių projektus, siūlyti elektromobilių infrastruktūros diegimo paslaugas.

Daugiau informacijos:
Energijos tiekimas UAB, Generalinis direktorius