2019-01-08 17:41:52

Briuselyje pristatyti Rumunijos pirmininkavimo prioritetai

Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija

Komunikacijos ir kultūrinės diplomatijos departamentas

J. Tumo-Vaižganto g. 2, LT-01511 Vilnius

Tel. 870 6 52534, 870 6 52414; el. p. media@urm.lt

2019-01-08

Pranešimas spaudai

Sausio 8 dieną Lietuvos užsienio reikalų viceministras Albinas Zananavičius Briuselyje dalyvavo Europos Sąjungos (ES) Bendrųjų reikalų tarybos (BRT) posėdyje, kuriame naujoji ES Tarybos pirmininkė Rumunija pristatė pirmininkavimo prioritetus.

Rumunijos atstovai išskyrė keturias pagrindines pirmininkavimo sritis: konvergencijos Europa, saugesnė Europa, Europa -  stipresnė globali veikėja ir bendrųjų vertybių Europa. Svarbiausias pusmečio tikslas – sparčios derybos dėl daugiametės finansinės programos bei Brexit proceso užtikrinimas. Kartu pabrėžtas poreikis iki šių metų gegužės mėnesį įvyksiančių Europos Parlamento rinkimų susitarti dėl likusių teisės aktų pasiūlymų.

„Lietuvai svarbu, kad daugiametė finansinė programa būtų ambicinga, subalansuota - šių tikslų dar nepasiekėme“, - teigė Lietuvos užsienio reikalų viceministras A. Zananavičius. „Būtina aiškiai įvardinti ES aktualiausias finansavimo sritis, tad viliamės, kad bus tinkamai atsižvelgta į Lietuvos prioritetus bei finansavimo poreikius“, - kalbėjo viceministras, paraginęs kolegas tęsti konstruktyvias diskusijas dėl būsimo septynmečio ES biudžeto.

Ministrų diskusijose dėl koordinuoto ES atsako į dezinformaciją aptarti prioritetiniai veiksmai įgyvendinant Veiksmų planą.

„Džiaugiamės parengtu planu ir turime susitelkti į jo įgyvendinimą. Kartu itin svarbu aiškiai apibrėžti tarpinstitucinio koordinavimo modelį ir skirti pakankamus išteklius Plano įgyvendinimui. Būtina veikti kuo operatyviau, įtraukti pilietinę visuomenę ir žiniasklaidą. Lietuvoje sėkmingai veikia platforma „Demaskuok“, tad kviestume diegti tokiu modeliu grįstą ES tinklą, galintį teikti analizę apie dezinformacijos šaltinius ir jos bruožus“, – teigė viceministras A. Zananavičius.

Posėdyje delegacijos buvo supažindintos su šiuo metu nagrinėjamais pasiūlymais dėl teisėkūros procedūra priimamų aktų ir diskutavo apie aktyvesnį piliečių įtraukimą į ES klausimus.

URM Komunikacijos ir kultūrinės diplomatijos departamentas

Visuomenės informavimo skyrius, tel. 236 2534

Facebook | Twitter | Flickr | Youtube