Pranešimai spaudai

Grįžti į pranešimų sąrąšą Viskas  Politika  Verslas  Teisėtvarka  Kultūra  Sportas  
ELTA už šio pranešimo turinį ir kalbą neatsako.
2019-04-18 14:42:54

Klaipėdoje dalinsis patirtimi apie krevečių auginimo technologijas


 

Eksperimentas, kurio metu siekta perimti žinias apie pramoninį krevečių auginimą ir specialiai šiam tikslui buvo sukurta bazė Klaipėdos universiteto (KU) verslo inkubatoriuje, sėkmingai artėja prie finišo tiesiosios.  Rezultatus ir patirtį akvakultūros sektoriaus bei akademinės bendruomenės atstovai apibendrins balandžio 26 d. susitikę Klaipėdos mokslo ir technologijų parke (KMTP).

Į Klaipėdą iš Mančesterio 10 tūkst. blyškiųjų baltakojų krevečių (Litopenaeus vannamei) lervų buvo atskraidintos praėjusių metų lapkritį. Dauguma krevečių jau užaugo iki rinkai reikiamo dydžio (apie 30 g).

Balandžio 26 d. organizuojamo teorinio-praktinio seminaro “Inovacijos akvakultūroje: krevečių auginimo technologijos“ metu žiniomis, praktine patirtimi bei įžvalgomis apie krevečių auginimo perspektyvas dalinsis prof. dr. Bela H. Buck iš Vokietijos, drauge su KMTP bei uostamiesčio mokslininkais Klaipėdoje kūręs eksperimentinę sistemą. Taip pat renginio dalyviams bus suteikta galimybė apsilankyti bazėje, apžiūrėti modernią recirkuliacinę įrangą.

Galimybę uostamiestyje įkurti unikalią bazę atvėrė projektas „InnoAquaTech", kuriame KMTP dalyvauja drauge su partneriais iš užsienio. Infrastruktūra kainavo apie 100 tūkst. eurų, dalis reikiamų lėšų gauta iš ES fondų.

Krevetes praėjusius auginti klaipėdiečius nuolat konsultuoja Vokietijos ekspertai, bendradarbiaujama su Lenkijos, Vokietijos mokslininkais, vietos akvakultūros ir biotechnologijų verslu.

Perėmus žinias ir technologijas siekiama  įgalinti didesnį akvakultūros industrijos konkurencingumą. Kadangi krevečių auginimui reikalingi dideli energijos kiekiai vandeniui šildyti, mąstoma apie galimybes šioje industrijoje pasitelkti geoterminius resursus, kuriais turtingas Vakarų Lietuvos regionas.     

Krevečių auginimas ir pasaulinis kontekstas. Specialistai skaičiuoja, kad natūralūs žuvų ir jūros gėrybių ištekliai sparčiai senka. Teigiama, kad vidutinis pasaulio žuvies suvartojimas 2016 metais pasiekė rekordinius 20 kg vienam asmeniui per metus. Tad manoma, kad komercinė žvejyba ilgainiui nebegalės patenkinti šių augančių žmonijos poreikių.

Planuojama, kad 2030 m. visa akvakultūroje užauginta produkcija sudarys kone 60 proc. pasaulinės žuvininkystės produkcijos.

 

   

 

Išsamesnė informacija apie seminaro “Inovacijos akvakultūroje:  krevečių auginimo technologijos“ programą – www.kmtp.lt.

Renginys nemokamas. Būtina išankstinė registracija.

 




 
Bendrinti