2014-08-13 15:16:55

Po Kauno automobilių aikšteles pasklido akcija - "Atspėk negalią!"

Šiandien 16-18 val. Kauno automobilių stovėjimo aikštelėse lankosi pilietiškai aktyvaus jaunimo organizacijos „Baltai Juoda“ inicijuota prevencinė akcija – „Atspėk negalią!“.

Jos metu tikrinama ar prie didžiųjų Kauno prekybos centrų, kavinių, greitojo maisto restoranų ir kt. esančiose automobilių stovėjimo aikštelėse vairuotojai nepažeidinėja kelių eismo taisyklių (KET), nurodančių, kad neįgaliesiems skirtose vietose transporto priemones leidžiama statyti tik turintiems šią teisę.

Kartu su „Baltai Juoda” akciją vykdo Kauno apskrities VPK Kelių policijos valdybos atstovai, Kauno apskr. VPK bendruomenės pareigūnai, Kauno miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus atstovai bei negalią turintys vairuotojai.

Ant pažeidėjų automobilių bus išklijuota 200 vaizdingų akcijos „Atspėk negalią!“ lipdukų. Visi pažeidėjai bus nubausti įstatymo numatyta tvarka (KET nurodo: transporto priemonėms, nepažymėtoms neįgaliųjų asmenų automobilių statymo kortele arba skiriamuoju ženklu „Neįgalusis“ draudžiama stovėti vietoje, kurioje gali stovėti tik tokiais ženklais pažymėtos transporto priemonės. Už pažeidimą numatoma 100-300 lt. bauda arba gali būti atimta teisė vairuoti transporto priemonę).

Pasak organizacijos „Baltai Juoda“ saugumo padalinio vadovo Ovidijaus Gudaičio, idėja surengti akciją „Atspėk negalią” kilo gavus daug nusiskundimų iš neįgaliųjų įstaigų, kuriose „Baltai Juoda” vykdo savanoriškas veiklas:

Neįgalieji mums dažnai įvardija savo kasdienes problemas, viena jų – sveikųjų užimtos žmonėms su negalia skirtos automobilių stovėjimo vietos. Mes tam nepritariame, o savo nuomonę garsiai išreiškiame vykdydami pilietišką akciją „Atspėk negalią!”, - teigia O. Gudaitis.

Akcijos tikslas - paraginti žmones atsakingiau laikytis taisyklių, kurios draudžia teisės tam neturinčiam asmeniui statyti automobilį neįgaliojo ženklu pažymėtose vietose, kartu siekiama skleisti informaciją apie poreikį saugoti vienas kitą ir rūpintis visuomenės gerove.

Organizacijos „Baltai Juoda“ atstovai atkreipia dėmesį, kad „Atspėk negalią!“ lipduku pilietis išreiškia savo nuomonę apie keliuose neetiškai besielgiančių ir įstatymus pažeidinėjančių eismo dalyvių atžvilgiu ir taip įgyvendina jam garantuojamą LR Konstitucijos 25 str. teisę turėti ir laisvai reikšti savo įsitikinimus.

Taip pat pažymima, kad akcija „Atspėk negalią!“ nesiekiama įžeisti ar sumenkinti žmogaus orumo, atvirkščiai, skatinama pagarba žmogaus teisėms, remiamasi kiekvienam Lietuvos piliečiui lygiateise LR Konstitucija, o viso to pagrindas – teisė į pilietiškumą.

Skirmantė Javaitytė